Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

DV ˝Maslačak˝ – Živjeti u skladu s prirodom

mt_gallery

Šetnja do potočića u blizini vrtića, stanje u kojem je zatečen, iskrena emocionalna reakcija djece te lavina dječjih pitanja inicirala su provođenje projekta ˝Živjeti u skladu s prirodom˝. Djeca su i kod kuće pričala roditeljima o potočiću koji je umro, a oni su im govorili o dugotrajnoj suši u Slavoniji, bunarima u kojima više nema vode ili su jednostavno rekli: „Nema kiše”. Djeca su radoznala, ne razumiju što je suša i zašto ne pada kiša. Zbunjena su i činjenicom da voda i dalje teče kada otvore slavinu. Odgojiteljice su dokumentirala dječja pitanja, izradile plan i plakat koji je prezentiran roditeljima koji su podržali nastojanje u slijeđenju interesa djece.
Projekt je započeo u rujnu pa je prvo osigurana dostupnost vode za igru i istraživanje u dvorištu. Kantice, posudice raznih oblika, lijevci i sita postali su, uz vodu, najtraženiji rekviziti za aktivnosti na otvorenom.
S dolaskom hladnijeg vremena djeca nisu iscrpila sve zamisli te su se dječje aktivnosti s vodom preselile u sobe dnevnog boravka i zatim u druge prostore vrtića. Oformljen je centar za igru vodom u zajedničkom prostoru igraonice. Roditelji su donijeli akvarij, mikroskop za promatranje vode iz bare, a prikupljen je i ostali pribor za opremanje  „Malog istraživačkog laboratorija”.
Kreiranjem poticajnog okruženja, podržavanjem djece u realizaciji vlastitih zamisli, uvažavanjem dječjeg mišljenja i prava da se razvija prema vlastitim sposobnostima te stvara pozitivnu sliku o sebi kroz zadovoljstvo vlastitim postignućima ostvarena je prvotna zamisao projekta.
Njegovana je dječja radoznalost te se dijete poticalo da s interesom i čuđenjem promatra svijet oko sebe, ne prihvaćajući gotova rješenja, već stjeće svoje znanje temeljeno na vlastitom iskustvu. Kako se voda istraživala kroz različite aktivnosti i sva razvojna područja, uspjelo se oduševiti djecu za ljepotu i čudo vode te razviti začetak svijesti o potrebi očuvanja čiste vode u prirodi i senzibilizirati ih za buduće ekološki osviještene članove zajednice.
Roditelji su se uključili u aktivnosti sakupljanja, istraživanja, a djeca su u obiteljsku svakodnevicu uvela neka nova pravila: kada su žedni piju vodu, zatvaraju slavinu dok sapunaju ruke i slično.
Odgojiteljice su se trudile stvoriti uvjete za bolje organiziranje dječjeg iskustva, doživljaja, spoznaja i razumijevanje svijeta oko sebe putem razmjene i rasprave s ostalom djecom i odraslima. Razvijale su se vještine slušanja i postavljanja pitanja te se podržavalo dijete u procesu iznalaženja odgovora na svoja i tuđa pitanja. Podržavana je dječja potreba i pravo da se zalaže za sebe i svoje stavove, a proživljena iskustva izrazi pričom, pjesmom, pokretom ili likovnim sredstvima izražavanja.
„Živjeti u skladu s prirodom” moto je koji obuhvaća, ne samo stjecanje novih spoznaja, pristupa rješavanju problema, već i ozračje vrtića, međusobne odnose i razumijevanje svijeta koji nas okružuje te spoznaju da smo aktivni sudionici kreiranja vlastite budućnosti, a briga o zaštiti i očuvanju čiste i dostupne vode samo je jedan, ali važan dio.
mt_gallery

Print Friendly, PDF & Email

Jelovnik

mt_gallery

DV ˝Seka i braco˝ – Igre djece svijeta

Početkom pedagoške godine slikovnica „Zlatna Ribica”  je bila poticaj za izradu projekta i nastavak projekta „Putovanje oko svijeta”.Djeca su pokazala

mt_gallery

DV ˝Ivančica˝ – Djeca pomažu djeci

U dječjem vrtiću „Ivančica” nalaze se mješovite skupine koje imaju zajedničku garderobu. Dolaskom nove djece na početku pedagoške godine primjećeno

mt_gallery

DV ˝Kosjenka˝ – Boravak na zraku

Boravak na otvorenom, zbog svoje veličine i osjećaja slobode koje pruža, omogućuje sudjelovanje većeg broja djece u aktivnostima koje nisu

mt_gallery

DV ˝Hlapić˝ – U dodiru s prirodom

Susret djece s prirodom započinje u obitelji i dječjim vrtićima. Predškolska dob predstavlja ključno razvojno razdoblje za mnoga područja pa

mt_gallery

DV ˝Radost˝ – Naša mala scena

Lutka i scensko stvaralaštvo neizostavan je dio dječjeg razvoja i svakodnevnice bilo u obiteljskom ili izvanobiteljskom okruženju. Djeca se od

Skip to content