Igre na snijegu

mt_gallery

Boravak djece na zraku je dio svakodnevnih aktivnosti u sva četiri godišnja doba. Planira se u skladu s vremenskim uvjetima i dobi djeteta. Osnovna pravila pri planiranju su fleksibilnost i prilagodljivost. Boravkom na otvorenom jačamo prirodni imunitet djece prema raznim bolestima. Temperatura zraka ispod 0 nije kontraindikacija za boravak na zraku. Djeca mogu biti na igralištu i kod temperature do – 10 stupnjeva te ako nema vjetra, magle i jakog jutarnjeg mraza. Aktivnosti na zraku se zimi planiraju u doba dana kad je najtoplije, između 10 i 14 sati. Mlađa djeca borave kraće, do 30 minuta, a starija mogu i do sat vremena ovisno o vremenskim prilikama.
Roditelji se često pitaju neće li se djeca lakše razboljeti, ako budu zimi boravila vani, nego u toploj sobi. Odgovor je NE, a evo zašto: u zatvorenom prostoru radi loših mikroklimatskih uvjeta (suhi zrak, smanjena vlaga) dolazi do sušenja nosne sluznice, smanjenja lučenja sluzi, smanjuje se funkcija nosnih dlačica koje pročišćavaju zrak pa stoga nečisti zrak ulazi u pluća. Puno djece na manjoj površini pogoduje lakšem prijenosu bolesti, a također i dulji boravak u zatvorenom prostoru. Najvažnije mjere prevencije bolesti su svakako boravak na zraku, svakodnevno provjetravanje prostorija gdje borave djece (ne “propuh“), kao i redovito pravilno pranje ruku.
Pravilna izmjena prirodnih činitelja (zraka, sunca, vode), pravilna prehrana, optimalna izmjena aktivnosti i odmora primarni su uvjeti koji pozitivno utječu na djetetov rast i razvoj.
mt_gallery

Print Friendly, PDF & Email

Jelovnik

Rujan u “Tintiliniću”

  Ovaj mjesec najmlađe jaslice obilježila je prilagodba na novi prostor, igračke, odgojiteljice, prijatelje u skupini te na ostale sudionike

Skip to content