Poticajna okolina

mt_gallery

Djeca, zajedno s roditeljima i odgojiteljima obogatila su vrtićku okolinu mnoštvom različitog voća i povrća. Roditelji su s veseljem i zanimanjem sudjelovali u radu i prikupljanju plodova jeseni.
Mlađa skupina raznovrsnim poticajima potaknuta je na različite igre voćem i povrćem:

  • Na tržnici
  • Kupujemo, kupujemo
  • Praktično – radne aktivnosti: sakupljanje jabuka
  • Kazalište: Voće i povrće
  • Slikanje: Kišobrani

Kroz aktivnosti upoznali su osnovne vrste voća i povrća, njihovu klasifikaciju, imenovanje i prepoznavanje. Posebno je bio zanimljiv dio aktivnosti „Na tržnici” proveden na svježem zraku, koji im je zadovoljio potrebu za uživljavanjem u uloge odraslih (prodavač – kupac).
Mjesec listopad je obilježen i manifestacijom Dani zahvalnosti za plodove zemlje. Sakupljanje i kreiranje ukrasa od sjemenki i plodova jeseni, purkanje kokica, izrada različitih pekarskih proizvoda svakodnevno su prolazili kroz znatiželjne i vrijedne dječje ruke te su poslužili kao inspiracija za raznovrsne aktivnosti.
Obradom tema „Od zrna do pogače” i „Plodovi našeg zavičaja” cilj  je bio kroz različite aktivnosti upoznati djecu s:

  • nastajanjem kruha (od zrna do kruha) te im približiti blagovanje kruha i narodne običaje;
  • žetvenim običajima, autohtonim i/ili starim vrstama voća i drugim plodovima zemlje (povrće, žitarice, gljive, ljekovito i začinsko bilje);
  • zastupljenošću i načinima očuvanja pojedinih vrsta (izgled sjemena, način i vrijeme sadnje, vegetacijski ciklus).

Svrha je bila izgradnja pozitivnih stavova i stvaranje pravilnog emocionalnog odnosa djece s prirodom te upoznavanje s procesom nastajanja kruha i narodnim običajima. Ekološki smisao je kroz izložbu plodova zemlje iz naših krajeva ukazati na potrebu očuvanja biološke raznolikosti.
U hodniku vrtića postavljena je izložba dječjih radova na temu „Dani kruha” te su djeca, roditelji i odgojitelji pjesmom, stihovima i pričama obilježili Dane zahvalnosti za plodove zemlje.
mt_gallery

Print Friendly, PDF & Email

Jelovnik

Djeca i promet

Dolaskom proljeća i toplijeg vremena djeca u skupini sve više pričaju kako se svakodnevno nalaze u prometu sa svojim biciklima

mt_gallery

Matematika u vrtiću

Stvaralačka igra „kupovanja i prodaje“ u obiteljskom centru kod djece je pobudila prirodnu znatiželju za nešto novo i nepoznato. Potaknula

Skip to content