Upoznavanje i proučavanje svog okruženja

mt_gallery

Kada je dječak Dominik iz starije skupine najavio da seli s roditeljima u Afriku, točnije Južnoafričku Republiku, interes djece za Afriku je postao velik. Tako je počeo projekt zamišljenim putovanjem u Afriku, a zatim se proširio na našu bližu i dalju okolinu.
Cilj je bio upoznavanje i proučavanje svog okruženja, svoje i drugih kultura kako bi djeca stvorila cjelovit odnos prema užem i širem okruženju u kojem živimo.
Šetnje, posjete i izleti omogućili su djeci mnoštvo neposrednih doživljaja. Promatrala su, identificirala i istraživala različita mjesta koja smo posjetili sa svim pripadajućim sadržajima:
– bliža okolina (Podvinje), škola, crkva, pekarnica, automehaničarska radionica
– plantaža jabula “Voće-Dolci” Trnjani (plantaža, zaposlenici, strojevi, rad, akumulacijsko jezero)
– Klakar – bara Bebrinica: neposredni doživljaj slavonskog sela, Malakološka izložba “Tritinovo blago” u Župnom dvoru Sv. Jakova, šetnja do bare Bebrinica, Druženje s narodnim pripovjedačem i sakupljačem tradicijskih dječjih igara Matom Baboselcem
– Đakovo: zajedničko druženje djece, roditelja i odgojitelja u Vili Magic, Državna ergela lipicanaca, Katedrala Sv. Petra i Pavla.
Bilježili smo sva zapažanja, spoznaje i doživljaje te ih izražavali kroz raznovrsne aktivnosti.
Djeca su otkrivala i upoznavala nešto novo, tako su spoznavala da je svijet pun različitosti i da nas te različitosti obogaćuju, ali i da smo mi dio tog svijeta. Otkrivala su kako mogu sami širiti svoje spoznaje surađujući s drugima. Na putovanja smo išli zajedno s prijateljima iz vrtića Pčelica čime smo poticali suradnju, uvažavanje i toleranciju.
Prateći zainteresirano aktivnosti, roditelji su se samoinicijativno uključivali, dogovarali, preuzimali na sebe organizaciju, tražili potrebne materijale i radovali se zajedno s djecom. Roditelji su tako postali uz odgojitelja, aktivni kreatori odgojno obrazovnog rada, nesebično se angažirali i uživali u zajedništvu s djecom i odgojiteljem, čime su ostvareni izvrsni partnerski odnosi puni poštovanja i uvažavanja.
mt_gallery

Print Friendly, PDF & Email

Jelovnik

mt_gallery

DOBRO NAM DOŠLI!

Radovi na energetskoj obnovi vrtića Maslačak,  završeni su tijekom siječnja i nakon dugog nestrpljivog iščekivanja, otvorili smo vrata našeg obnovljenog

mt_gallery

Nova poznanstva u vrtiću

Prošlo je pola godine od kako smo otišli iz našeg vrtića i smjestili se kod naših dragih domaćina: vrtića Kosjenka,

mt_gallery

Osamostaljivanje djece u jaslicama

Zatečeno stanje u jasličnoj skupini na početku pedagoške godine pokazalo je slabo razvijen govor djece i veliku nesamostalnost. Djeca nisu

mt_gallery

Mala škola nogometa

Laganom šetnjom, starija skupina uputila se prema stadionu NK Borac iz Podvinja s ciljem upoznavanja mogućnosti bavljenja sportom u svom

Skip to content