Roditelji i stručnjaci zajedničkim snagama za brodsku djecu

Psihosocijalna podrška, rana intervencija, pažljivo skrojene socijalne usluge, osposobljeni stručnjaci, multidisciplinarni pristup i suvremene metode – sve su to sastojci dobrog recepta čiji je uspjeh zagarantiran

SLAVONSKI BROD – Druga faza Projekta „Igrom do govora” – programi aktivnog uključivanja za djecu rane i predškolske dobi s teškoćama govora i jezika, u Slavonskom se Brodu provodi u sklopu poziva „Aktivno uključivanje i poboljšanje zapošljivosti te razvoj inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine unutar 7 urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb”. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.317.398,80 kuna, što je u potpunosti financirano sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali”. Upravljačko tijelo je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, dok funkciju Posredničkog tijela razine II obnaša Hrvatski zavod za zapošljavanje – Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije. U podružnici „Hlapić” slavonskobrodskog Dječjeg vrtića „Ivana Brlić Mažuranić”, danas je predstavljena druga faza tog hvalevrijednog projekta, kao i njegovi ciljevi te aktivnosti.

– Ovo je veliki dan za grad Slavonski Brod i gradske dječje vrtiće. Nastavljamo s nečim što smo započeli davne 2013. godine. Projekt je polučio velike rezultate i osnažio nas da krenemo s drugom fazom „Igre do govora”. U Slavonskom je Brodu devet podružnica DV I. B. Mažuranić i tri podružnice DV Potjeh. U ovom trenutku u tim je ustanovama više od stotinu djece s govornim poteškoćama. Ukupno je i 32 djece s nalazom i mišljenjem. No, ovaj projekt nije usmjeren samo na njih, nego na svu djecu kod koje postoje određene poteškoće koje treba pokušati riješiti u predškolskom razdoblju kako bi pripremljeni i u jednakim uvjetima krenuli u osnovnu školu. – kazala je ravnateljica ustanove DV „I. B. Mažuranić”, Zorana Butorac. Cilj projekta je doprinijeti povećanju uključenosti u društvo za stotinu djece rane i predškolske dobi u riziku od socijalne isključenosti zbog komunikacijskih, govorno-jezičnih ili intelektualnih teškoća širenjem i unapređenjem kvalitete izvaninstitucionalnih usluga na području Slavonskog Broda. Glavna je namjera pomoći im prije polaska u osnovne škole.

– Obje ustanove djeluju kao jedna velika obitelj. Odgojitelji međusobno surađuju, a povezani smo i stručnim timom. Nedostaje nam edukatora i logopeda pa je dobro što je ovaj projekt naišao na razumijevanje. Njime pomažemo i roditeljima i odgojiteljima i djeci. Vrtićke grupe su nam brojne. U svakoj je skupini oko tridesetero djece, što je iznad standarda. U radu se susrećemo s puno djece čije poteškoće sami ne možemo prepoznati. Uistinu nam treba pomoć stručnjaka, a i roditelji su zadovoljni jer imaju priliku odvesti dijete na prvu dijagnostičku obradu, dobiti informacije i pomoći svom mališanu. – kazala je ravnateljica ustanove DV „Potjeh”, Marina Matković. Projekt „Igrom do govora II”, Dječji će vrtić „Ivana Brlić Mažuranić” Slavonski Brod, do veljače 2023. godine, provoditi zajedno sa sljedećim projektnim partnerima: Dječjim vrtićem Potjeh, Dječjim centrom „ Logos” i Udrugom za razvoj kreativnih potencijala djece, mladih i odraslih „Laboratorij kreativnosti”.

– Projekt je nastao iz čiste i velike potrebe za logopedskim uslugama u cijeloj Hrvatskoj. Kao takav, u prvoj je fazi odlično prihvaćen. Stoga smo u proširenom sastavu nastavili dalje i ostvarili nova sredstva. Jako mi je drago da projekt ide dalje te da sva djeca kojoj je logopedska terapija potreba to i dobiju. Potreba je velika. Nažalost, sve više djece ima jezično-govorne poteškoće. Velik je i pritisak, a liste čekanja su duge. – kazala je logopetkinja Ana Pitlović iz Dječjeg centra „Logos”. „Laboratorij kreativnosti” novi je projektni partner i vrijedna karika u lancu pomoći djeci s problemima u govoru i verbalnom izražavanju. – Pridružili smo se projektnom timu i pridonijeli projektu osmišljavanjem psiholoških usluga, psihološke podrške roditeljima u obliku savjetovanja i edukacije, psihodijagnostike s djecom i psihološkog savjetovanja para roditelj-dijete. Kontinuitet je jako bitan u radu s djecom i roditeljima. Velika je vrijednost projekta rana intervencija. – kazala je Vesna Jerković, predsjednica Udruge „Laboratorij kreativnosti”.

Psihosocijalna podrška, rana intervencija, pažljivo skrojene socijalne usluge, osposobljeni stručnjaci, multidisciplinarni pristup i suvremene metode – sve su to sastojci dobrog recepta čiji je uspjeh zagarantiran. – Dosad je u logopedske terapije ili neki vid logopedskog praćenja već uključeno više od stotinu djece. Odaziv je velik. Projekt je ograničen brojem usluga pa su se mjesta brzo popunila, ali i roditelje koji se sada jave uvijek savjetujemo neka potraže pomoć preko uputnice jer je najbitnije da se djetetu pomogne. Suradnja stručnjaka i roditelja pritom je iznimno bitna jer je nemoguće postići učinak kroz polusatnu logopedsku terapiju ako se kod kuće ne odrađuju zadatci. – kazala je Ana Radošević, magistra logopedije iz Opće bolnice „Dr. Josip Benčević”. Šifra projekta: UP.02.1.1.12.0020 Naziv: „Igrom do govora, faza II” – programi aktivnog uključivanja za djecu rane i predškolske dobi s teškoćama govora i jezika u Slavonskom Brodu Korisnik: Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić Partner u provedbi: – Dječji centar Logos, Dječji vrtić Potjeh, Udruga za razvoj kreativnih potencijala djece, mladih i odraslih „Laboratorij kreativnosti” Vrijednost projekta: 1.317.398,80 kn Iznos EU potpore: 1.317.398,80 kn Vrijeme provedbe: 15.2.2021. do 15.2.2023.

Sadržaj dokumenta isključiva je odgovornost Dječjeg vrtića Ivana Brlić Mažuranić

Izvor: https://plusportal.hr/politika/upravasamouprava/roditelji_i_strucnjaci_zajednickim_snagama_za_brodsku_djecu-22679?slide=9

Print Friendly, PDF & Email

Jelovnik

Skip to content