U 13 mjeseci odrađeno 2.000 logopedskih usluga

‘Djeca su dolazila na dijagnozu, a roditeljima smo davali upute kako da s njima rade kod kuće jer su oni to, u pojedinim slučajevima, mogli i bez velikih logopedskih znanja. Da nije njih, terapija ne bi bila moguća.

SLAVONSKI BROD – Još je jedan važan europski projekt u Slavonskom Brodu priveden kraju. Iz naziva – „Igrom do govora, faza II – programi aktivnog uključivanja za djecu rane i predškolske dobi s teškoćama govora i jezika“ – razvidan je i cilj ovoga projekta, a to je doprins povećanju uključenosti u društvo za 100 djece rane i predškolske dobi koja su, zbog svojih komunikacijskih, govorno-jezičnih ili intelektualnih teškoća, u riziku od socijalne isključenosti. Taj se plemeniti zadatak nastojao ostvariti širenjem i unapređenjem kvalitete izvaninstitucionalnih usluga na području Slavonskog Broda, a koliko su nosioci projekta u tome uspjeli, ocijenila je na današnjoj završnoj konferenciji Zorana Butorac, ravnateljica Dječjeg vrtića „Ivana Brlić-Mažuranić“, nositelja projekta, gdje je skup i održan.

– Ovo je nastavak prethodnog projekta, faze I, te možemo reći da smo rezultatima još jednog projekta iznimno zadovoljni. Istaknula bih da smo njime, iako je kao cilj bilo navedeno sto djece, uspjeli uključiti njih 218. Bilo je, naime, velikog interesa roditelja pa smo zato „probili“ limit. Cilj nam je, prije svega, da nitko ne ostane na listi čekanja, nego da svako dijete dobije neki oblik podrške – rezimirala je ravnateljica više nego uspješnu provedbu, pohvalivši i projektne partnere, koji su, tvrdi, također odradili svoj dio posla. U ovome projektu to su bili Dječji vrtić „Potjeh“, Dječji centar „ Logos“ i Udruga za razvoj kreativnih potencijala djece, mladih i odraslih „Laboratorij kreativnosti“.

– Neki roditelji možda nisu znali kako potražiti pomoć za svoje dijete, a ovaj im je projekt upravo to omogućio. Na mnogo lakši način došli su do stručnog mišljenja. I dalje postoji interes roditelja za uključivanjem u ovakve logopedske radionice, a to su oni koji su za projekt čuli naknadno – kazala je Marina Matković, ravnateljica Dječjeg vrtića „Potjeh“ u Slavonskom Brodu. Zašto su opće ovakvi projekti popularni u današnje vrijeme, podsjetila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Slavonskog Broda, Vesna Zlatarević.

– Grad Slavonski Brod kao osnivač Vrtića iznimno je ponosan na ovaj projekt. On je vrlo važan jer smo svjedoci da je, razvojem tehnologije, djece s govornim, ali i psihološkim i intelektualnim poteškoća  ma sve više – kazala je, dodavši da je zbog složenosti i osjetljivosti ovog društvenog problema također važno sudjelovanje stručnjaka. To je svojim radom i rezultatima u sklopu ovoga projekta potvrdila Ana Liović, magistra logopedije.

– U 13 mjeseci, koliko je projekt trajao, odrađeno je gotovo dvije tisuće logopedskih usluga. Djeca su dolazila na dijagnozu, a roditeljima smo davali upute kako da s njima rade kod kuće jer su oni to, u pojedinim slučajevima, mogli i bez velikih logopedskih znanja. Povalila bih roditelje, koji su to obavili sjajno. Da nije njih, logopedska terapija ne bi bila moguća. Mi smo kao stručnjaci jako zadovoljni, a najveća su nam nagrada osmijesi na licima djece i roditelja. Ukupna je vrijednost projekta 174.848,87 eura (1.317.398,80 kuna), a financira ga, u potpunosti, Europska unija, odnosno, Europski socijalni fond. Organizacija radionica sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Dječjeg vrtića „Ivana Brlić-Mažuranić“ Slavonski Brod.

Šifra projekta: UP.02.1.1.12.0020 Naziv: „Igrom do govora, faza II”- programi aktivnog uključivanja za djecu rane i predškolske dobi s teškoćama govora i jezika u Slavonskom Brodu Korisnik: Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić Slavonski Brod Partneri u provedbi:  Dječji vrtić Potjeh, Dječji centar Logos, Udruga za razvoj kreativnih potencijala djece, mladih i odraslih „Laboratorij kreativnosti” Vrijednost projekta: 1.317.398,80 kn (174.848,87 €) Iznos bespovratnih sredstava: 1.317.398,80 kn (174.848,87 €) Sufinanciranje EU: 85% Sufinanciranje RH: 15% Vrijeme provedbe: 15.2.2021.-15.2.2023.

Izvor: https://plusportal.hr/politika/u-13-mjeseci-odradeno-2-000-logopedskih-usluga-48251

Print Friendly, PDF & Email

Jelovnik

Skip to content