Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Krivi pristup je pogreška koja se ‘skupo plaća’

U sklopu projekta čiji je cilj, ranim otkrivanjem i prikladnim terapijskim procesima, pomoći djeci s govornim i komunikacijskim poteškoćama i njihovim roditeljima jučer je za roditelje održano edukativno predavanje. Psihologija iz slavonskobrodske Opće bolnice prikazala je modele roditeljstva s različitim posljedicama po razvoj djeteta te njegov odnos s roditeljima i okolinom.

SLAVONSKI BROD – Uključivanje ljudi s poteškoćama u razvoju u sve društvene radnje i procese, za te ljude predstavlja „životni projekt“. S tim je nastojanjima najbolje stoga krenuti od njihova djetinjstva. Svjesni su toga i u Dječjem vrtiću „Ivana Brlić-Mažuranić“ („Hlapić“) u Slavonskom Brodu, zbog čega su, od 15. veljače 2021. do 15. veljače 2023., postali nositeljem projekta pod nazivom „Igrom do govora, faza II – programi aktivnog uključivanja za djecu rane i predškolske dobi s teškoćama govora i jezika u Slavonskom Brodu“.

Cilj projekta je povećati razinu uključenosti u društvo za 100 djece rane i predškolske dobi koja su, zbog komunikacijskih, govorno-jezičnih ili intelektualnih teškoća, u riziku od socijalne isključenosti. To se nastoji postići širenjem i unapređenjem kvalitete izvaninstitucionalnih usluga na urbanom području Slavonskog Broda, ostvarenjem sinergije u radu civilnog i odgojno-obrazovnog sektora. U prostorijama nositelja projekta jučer se projekt privodio kraju, što je bila prigoda da se ravnateljica vrtića, Zorana Butorac, osvrne na njegovu provedbu.

– Sve aktivnost u sklopu projekta „Igrom do govora, faza II“ uspješno smo realizirali. Ovo danas je posljednja etapa. Riječ je o predavanju, namijenjenom 70-ero roditelja našeg i Dječjeg vrtića „Potjeh“, na temu kvalitetnog roditeljstva. Predavač je bila profesorica psihologije i djelatnica Dječjeg odjela Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“, Renata Coha.

– Prikazat ćemo koji su to stilovi roditeljstva, odgojni postupci, kako djetetu postaviti granice u ponašanju i kako s njime razgovarati – kazala je prof. Coha, najavivši teme za još dva srodna predavanja, koja će se, za istu publiku, održati u narednim danima. – U drugoj edukaciji naglasak će biti na reakcijama roditelja u stresnim okolnostima i odrazu tih reakcija na ponašanje djeteta, a u trećoj na komunikacijskim vještinama, koje će djeci pomoći da, npr. kontroliraju ljutnju. Svakako očekujem suradnju i razgovor s roditeljima da čujemo kako oni rješavaju slične probleme sa svojom djecom. Jučer okupljeni roditelji mogli su naučiti ili se podsjetiti na važne „lekcije“ i „aksiome“ iz odgoja, primjerice, da su „ekstremi“ – previše autoritaran ili previše blag pristup – pogreška koja se „skupo plaća“, jer oblikujete razmaženo, zahtjevno, nesigurno i/ili agresivno dijete, te da je ključ uspješnog odgoja u jasno definiranim i uvijek ispoštovanim ograničenjima koja se postavljaju djetetu. Profesorica je sve sadržaje ilustrirala primjerima iz vlastite prakse, a svoja su iskustva i dileme u vezi s ovom važnom temom iznijeli i roditelji. „Hlapićevi“ partneri u ovome projektu jesu još tri slavonskobrodske ustanove: Dječji centar „Logos“, Dječji vrtić „Potjeh“ i Udruga za razvoj kreativnih potencijala djece, mladih i odraslih „Laboratorij kreativnosti“. Struka stalno naglašava da je jedan od najvažnijih koraka u terapiji i prevenciji i neželjenih oblika ponašanja i fizičkih poteškoća, njihova rana detekcija. Na to je podsjetila i ravnateljica Dječjeg vrtića „Potjeh“ u Slavonskom Brodu, Marina Matković.

– Ovaj je projekt od izuzetne važnosti za naše roditelje. Njima, odnosno njihovoj djeci bili su zakazani termini za stručni pregled kojima se utvrdilo imaju li ta djeca problem s govorom ili nemaju. Ukupna je vrijednost projekta 1.317.398,80 kn, a financira ga, u potpunosti, Europska unija, odnosno, Europski socijalni fond. Organizacija radionica sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Dječjeg vrtića „Ivana Brlić-Mažuranić“ Slavonski Brod.

Izvor: https://plusportal.hr/politika/krivi-pristup-je-pogreska-koje-se-skupo-placa-47262?slide=0

Print Friendly, PDF & Email

Jelovnik

Skip to content