Projekt Obitelj+ ispunio svoj cilj: Dva nova programa na raspolaganju polaznicima dječjih vrtića

Dječji vrtić Seka i braco i Dječji vrtić Kosjenka, područni odjeli nositelja projekta – ustanove Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić Slavonski Brod te Dječji vrtić Gita, područni odjel partnera u projektu – ustanove Dječji vrtić Potjeh, zajedno s partnerom u projektu Gradom Slavonskim Brodom, prije nepunih godinu dana započeli su s provedbom projekta Obitelj+. Spomenuti projekt osigurava produljeni boravak u dječjim vrtićima onoj djeci čijim je roditeljima to potrebno. Rad vrtića produžuje se na poslijepodnevne i večernje sate i to od 16,15 pa sve do 21,15 sati. Osim boravka djece u dječjim vrtićima i osigurane prehrane, djeca koja će koristiti produženi rad dječjih vrtića imaju i mogućnost pohađanja novih kvalitetnih programa: ritmike i plesa te škole plivanja.

Tamara Savičević iz ustanove INstructus profesionalni je plesni instruktor koja je educirala odgojiteljice o novim, kreativnim načinima rada s djecom.

– Fokus programa je općenito na tome kako upotrijebiti ono naučeno na fakultetu kroz nastavu tjelesnog odgoja u raznima uvjetima jer uvjeti nisu uvijek isti. Nedostaje nam određenih alata da bi radili što uspješnije i funkcionalnije s djecom, koja su k tome još danas i fizički sve manje aktivna i pretila. Velika je to opasnost za budućnost, stoga treba imati sve više ambasadora kretanja te na zanimljive, funkcionalne i anatomski ispravne načine promovirati pokret. Radimo na djeci zanimljivim funkcionalnim vježbama, a krećemo od anatomskog prema kreativnom pristupu imajući u vidu dob djece i uvjete rada – govori Savičević.

– Počeli smo od opće posture tijela, zakona anatomije i biomehanike i onda radimo na strukturi treninga i kreativnom pristupu, odnosno kako sve te stvari sa stručnog prevesti na djeci razumljiv jezik kako bi sve skupa bilo funkcionalno, zanimljivo, a njima i zabavno. Moramo pridobiti djecu da sudjeluju svojevoljno i da im bude zanimljivo- zaključuje Savičević

U okviru projekta nakon teoretske nastave koja je održavana online odrađeni su i praktični sati, a odgajateljice su dobile i zadaću naučeno što prije implementirati u rad s djecom. Program za osposobljavanje instruktora/ice fitnessa i plesa za djecu i mlade verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) Republike Hrvatske Također, program je verificiran i od strane European Health & Fitness Association (EHFA) iz Belgije, Europske krovne organizacije za nacionalna fitness udruženja.


Senada Logarušić, odgojiteljica zaposlena u programu Obitelj+, jedna je od onih koja je izabrala ovu edukaciju sa područja fitnessa.

– Meni se sviđa ova edukacija, a obzirom da nam ista djeca ne budu prisutna u grupi svaki dan ono što uspijemo napraviti su velike stvari. Djeca odrade tjelesni, kreću se, učimo ih osnovne pokrete bitne za daljnji razvoj. Moderne generacije je teško pokrenuti iako ima djece za koje u startu vidite da su spremni i fizički aktivni. Onda opet postoji i veliki broj djece koja su prizemljena i sklonija samostalnim aktivnostima uz puno korištenja mobitela i ne žele ni odraditi tjelesni, ali zato smo mi tu. Polako ih uvodimo u to motivirajući ih kroz pozitivne poticaje i igru, a kada vide da djeca sudjeluju rado se uključe. Najteže je animirati današnju djecu, ali kad se to postigne dalje ide lako. Također je vrlo važno uspostaviti ritam dana jer djeca vole strukturu i kad znaju da recimo srijedom imaju neki tjelesni, s nestrpljenjem ga iščekuju.- pojasnila je Logarušić.


Više o samim programima ispričala nam je ravnateljica Dječjeg vrtića Ivana Brlić Mažuranić Slavonski Brod, Zorana Butorac.

– Kroz projekt su uključena djeca prošla i školu plivanja, program je verificiran od strane Ministarstva, a fitness i plesna edukacija je također uspješno završena te uskoro, nakon verifikacije, pokrećemo i taj program. U sklopu projekta Obitelj + verificirat ćemo i pokrenuti dva športska programa.

Profesorice predavačice i ustanova koja je provodila edukaciju su provele evaluaciju programa kojeg su same polaznice ocijenile izvrsnim što se moglo vidjeti i tijekom rada. Bilo je zabavno, ali i edukativno i zahtjevno jer je kombinirana teorija s praktičnim dijelom, ali odgajateljice su zadovoljne i spremne kvalitetno provoditi programe. Kroz program je prošlo četrnaest odgojiteljica i jedan odgojitelj obrazovani za provođenje fitness i plesnih programa.

Program škole plivanja polazile su nešto starije skupine djece, uzrasta od tri do šest godina starosti.


– Tjelesna aktivnost je bitna, potrebna i sastavni dio našeg kurikuluma. Što se tiče plivanja nismo imali edukaciju odgojiteljica nego nam je projektom omogućeno korištenje gradskih bazena uz organizirani prijevoz i korištenje usluga profesora koji tamo rade. Program je verificiran te ćemo bazene i ubuduće moći koristiti, pojasnila je ravnateljica Butorac te nastavila:

 

– Što se tiče provedbe projekta, jedino u vrtiću Kosjenka i Seka i braco imamo još slobodnih mjesta za upis polaznika jasličke dobi, a ostale skupine i vrtići su popunjeni. Primarni cilj projekta, usklađivanje poslovnog i privatnog života roditelja je postignut, a posebno je to da se roditelji javljaju po potrebi tako da se potrebno brzo prilagođavati. Povratna informacija od odgojiteljica zaposlenih u ovom projektu je da su roditelji zadovoljni, a obzirom da je riječ o produljenom radu zadovoljstvo djece je najvažnije. Popodnevni sati su pomalo specifični za provođenje vremena u instituciji, ali zahvaljujući maksimalnom angažmanu naših odgojiteljica djeci je taj boravak i lijep i ugodan. Osim druženja s vršnjacima, imaju planirane aktivnosti uz neizostavni period odmora, dakle dan je strukturiran u potpunosti- zaključuje Butorac.


Ukupna vrijednost projekta Obitelj+ je 409.074,21 EUR a projekt je u potpunosti sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Iznos sufinanciranja Europske unije iznosi 85% , a razdoblje provedbe projekta je od 20. siječnja 2022. do 20. rujna 2023. godine.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Dječjeg vrtića Ivana Brlić Mažuranić Slavonski Brod.

 

Print Friendly, PDF & Email

Jelovnik

Fitness plesni trening u Obitelj+

Nakon uspješno završenog programa osposobljavanja naše odgojiteljice spremne su za obavljanje poslova instruktorica grupnih fitness plesnih programa za djecu i

Maškare u projektu Obitelj+

„Stiglo vrijeme karnevala, vrijeme plesa, vrijeme šala, za sve maske divni dani, raspjevani, razigrani. Maskenbal, maskenbal, svatko voli maskenbal, iza

Škola plivanja u projektu Obitelj +

  Gradski bazeni Slavonski Brod odzvanjali su ovih tjedana radosnim poklicima mališana predškolske dobi iz dječjih vrtića uključenih u provedbu

Idemooo VATRENI !!!

U okviru osposobljavanja instruktora/ica grupnih fitness i plesnih programa za djecu i mlade s ciljem poticanja djece na aktivnost jedan

Aktivnosti u projektu Obitelj+

U okviru provedbe projekta Obitelj+ – unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Slavonskom

Skip to content