Tjedan zdravog doručka – “Živjeti zdravo”

U sklopu projekta „Živjeti zdravo“ obilježili smo u DV Stribor “ Tjedan zdravog doručka“.
Cilj provođenja bio je potaknuti kod djece pravilnu prehranu i početak prehrambenih navika za koje je potrebno samo malo volje!

1. Probudi svoj um
Ponedjeljak : Djeca upoznala tjednu temu brojnim poticajnim fotografijama u SDB, kutić slikovnica obogaćen je za slikovnice Niko i prehrana, Balončica, Volim zdravu hranu, Juha od bundeve i razne knjige s receptima zdravih obroka. Naučili smo koja hrana mozak hrani, a koji mu teškoće radi.
Upoznali smo se s raznim orašastim plodovima koji tijelu daju energiju, potiču koncentraciju i pamćenje. Djeca su imala priliku sa svim osjetilima istražiti razne žitarice, povrće, orašasto voće…

2. Pokreni se
Utorak : u gostima nam je bila Ivana Stvorić, mag.psih (brodska sportašica), koja je djeci govorila o zdravim navikama. Podijelila je s djecom svoje iskustvo vezano uz prehranu i tjelesnu aktivnost.
Iskoristili smo priliku te smo pozvali i skupinu Montessori kako bismo što više djece uključili u projekt i motivirali na zdrav način života.

3. Prouči doručak
Pripremili smo zdravi doručak. Smoothie od raznog voća, mlijeka i zobenih pahuljica, koji nije primamljivog izgleda, djeca su imala želju kušati jer su ga sami pripremali. Razgovarali smo o štetnosti pijenja zaslađenih sokova i važnosti vode za naš organizam. Tanjuri su bili vrlo kreativni te su jela dobila zanimljiva imena: Zdravi zalogaj, Jabuko Grožćić, Voćko Mljackić…
Djeca su imala priliku vidjeti tradicionalni doručak te smo pričom približili zašto se takva hrana nekada jela. U tome su nam pomogli bake i djedovi koje smo uključili kroz domaću zadaću djeci da porazgovaraju kod kuće sa starijim članovima obitelji.

4. Pripremi doručak
U goste smo pozvali kuharicu Ljiljanu koja je djeci odgovarala na mnogobrojna pitanja i slušala njihove želje što bi htjeli da im se nađe na stolu za doručak.
Koliko jaja ispečeš za doručak?
Koliko je velika tvoja tava?
Kako se kuha griz i žganci?
Jel ti kupuješ namirnice u Kauflandu?
Samo su neka od zanimljivih pitanja upućenih „teta kuharici“.
Kuharica je djeci prenijela što je sve potrebno kako bi zdravi doručak bio na stolu u vrtiću i koliko ljudi radi na pripremi njihovih obroka.

5. Potakni promjenu
Slikopričom Od zrna do kruha djeca su naučila koliko truda i vremena treba proći da bi kruh bio na stolu u vrtiću te koliko je za mozak dobro žvakanje krute hrane čime su djeca potaknuta da pojedu koricu kruha. Djeca si same vade hranu u tanjur pod motom „koliko izvadiš, toliko pojedi“ čime se smanjuje količina hrane koja se baca.

Osvrt Ivane Stvorić, mag psih. na posjet vrtiću:
U okviru projekta „Zdravi doručak“na poziv odgojiteljice Kristine Soltoković posjetila sam skupinu Zvjezdice(od 3 do polaska u školu).
Djeca su imala priliku podijeliti svoja iskustva i znanja koja imaju o zdravoj prehrani i zdravim navikama općenito. Razgovarali smo o tome što su navike, kako ih možemo oblikovati i razvijati te smo prepoznali koji su neki primjeri zdravih i nezdravih navika. Djeca su potaknuta da razmisle o tome zašto su njihova prehrana i kretanje važni te na koji način utječu na njihovo tjelesno zdravlje, raspoloženje i kognitivno funkcioniranje. Susret smo završili kretanjem u obliku igre i razgibavanjem.
Ivana Stvorić, mag.psihologije

 

Sanja Lukić i Kristina Soltoković

Print Friendly, PDF & Email

Jelovnik

Zdravlje

Skupina djece od 3. godine do polaska u školu II. Pandemija koronavirusa je donijela strah, neizvjesnost i mnoga dječja pitanja

Projekt „Prehranom do zdravlja“

Projekt „Prehranom do zdravlja“ djecu potiče na razvijanje i usvajanje stavova, interesa i navika za brigu o održavanju osobnog zdravlja

mt_gallery

Veljača u DV Stribor

U mjesecu veljači jedna od tema kojom smo se bavili su „Emocije“. Djeca su kroz različite aktivnosti prepoznavala i imenovala

mt_gallery

Mjesec knjige

U mjesecu knjige započeli smo proučavati knjige i prvo slijedeće pitanje je bilo: ˝Kako nastaju knjige? Krenuli smo od posjete

Skip to content