DV ˝Seka i braco˝ – Igre djece svijeta

mt_gallery

Početkom pedagoške godine slikovnica „Zlatna Ribica”  je bila poticaj za izradu projekta i nastavak projekta „Putovanje oko svijeta”.
Djeca su pokazala veliki interes koji je potaknuo dječju maštu i kreativnost te im omogućio upoznavanje i proučavanje drugih ljudi, kultura, običaja, država, a osobito igara (načina igre) djece cijelog svijeta. Projektom se željelo putovati svijetom te otkrivati i upoznavati neke nove igre.
Projekt je prvenstveno bio istraživački kroz koji su se upoznavale različite zemlje (države) upoznajući njihove osobitosti, specifičnosti, kulturna i društvena obilježja s osobitim naglaskom na dječju igru. Roditelji su se neposredno uključili u projekt donoseći zanimljivu knjigu, atlase, globuse, slikovnice, suvenire, isječke iz novina, video zapise i slično.
Djeca su proučavala i svoja opažanja bilježila uz pomoć odgojitelja, izradom plakata, albuma, likovnim radovima te praktičnom primjenom različitih igara kroz vrijeme provedeno u vrtiću. Samostalnim odabirom, djeca su odabrala medije koji su omogućili materijalizaciju njihove ideje. Najčešće kroz likovne aktivnosti djeca su izražavala svoja saznanja svega doživljenog. Najvažniji su bili snažni doživljaji djece koji su se javljali tijekom projekta. Na taj način dječje igre postale su bogatije iskustvom i potaknute maštom. Radeći na ovom projektu obogaćena je dječja spoznaja o svijetu punom različitosti. Te različitosti nas obogaćuju i osvješćuju kako smo i mi dio tog velikog svijeta. Usvojili su puno novih izraza, razvijajući govornu komunikaciju i učili se strpljivosti pri razgovoru. Najvažnije je što su djeca otkrivala kako mogu sami širiti svoje spoznaje surađujući s drugom djecom, roditeljima i odgojiteljicama. Projekt je predstavljen roditeljima na roditeljskom sastanku i Odgojiteljskom vijeću Dječjeg vrtića Ivana Brlić Mažuranić. Roditelji su putem izložbi likovnih radova i fotografija djece, snimljenih tijekom različitih odgojno-obrazovnih aktivnosti i igara koje su se provodile ( neposredno ili posredno), pratili razvoj projekta te se aktivno uključivali.
mt_gallery

Print Friendly, PDF & Email

Jelovnik

Skip to content