Projekt ˝Zdravi zubi˝

mt_gallery

Projekt “Zdravi zubi” započeli smo u rujnu predavanjem patronažne sestre o važnostima dentalne higijene. Djeca su u vrtić donijela svoje četkice i paste za zube za koje smo napravili posebne odjeljke za odlaganje. Raznim aktivnostima ukazali smo na važnost pranja zubi i zdrave prehrane koje utječu na zdravlje zubi. Svakodnevnim pranjem zubi nakon svakog obroka potičemo zdrave navike. Projekt ćemo provoditi tijekom cijele godine. Djecu je vrlo važno podučiti kako i koliko često treba prati zube te ih educirati o važnosti redovitih periodičnih kontrola zubi kod stomatologa. Pokušat ćemo približiti važnost stomatološkog pregleda kako bi izbjegli moguće strahove od odlaska na pregled.
Mliječni zubi osim što pomažu djeci pri žvakanju i formiranju prvih riječi, prvi mliječni zubići čuvaju mjesto u usnoj šupljini za dolazak trajnih zuba. Ukoliko je prvi zub prerano izgubljen, trajni može popuniti tu prazninu i tako otežati da se drugi trajni zubi pravilno smjeste.
Kako ispravno održavati dentalnu higijenu djeteta?
Za djecu do treće godine života dovoljno je četkanje zubića dva puta na dan, ujutro i navečer. Potrebno je koristiti pastu za zube namijenjenu djetetovoj dobi i ne pretjerati s količinom. Za mališane ove dobi potrebna je količina ne veća od zrna riže.
Djeci od treće do šeste godine odgovara veličina ne veća od zrna graška. Preporučujemo četkanje uz nadzor roditelja, sve dok niste sigurni kako je vaše dijete ispravno ovladalo tom vještinom.
Kada je pravo vrijeme za prvi posjet stomatologu?
Preporuka je posjetiti zubara u roku od šest mjeseci od izbijanja prvog zubića. Stomatolog će procijeniti razvija li se čeljust vašeg djeteta onako kako bi trebala, uputiti vas u pravila ispravnog četkanja zubi i pomoći vam da razumijete jesu li promjene u ponašanju djeteta vezanih za usnu šupljinu (poput cuclanja palca) uobičajene. Čest je slučaj da se pri prvim pregledima uoče promjene koje u kasnijoj dobi mogu izazvati neugodne posljedice. Anomalije otkrivene u ovako ranoj dobi je puno bezbolnije i jednostavnije kasnije liječiti.
Iako prvi pregled služi ponajviše kao bi stomatolozi procijenili razvija li se djetetova čeljust onako kako bi trebala, rani posjet stomatologu nužan je kako bi se u djetetu otklonio strah i stvorili preduvjeti za pravilnu higijenu usne šupljine.
Što mogu očekivati od prvog posjeta stomatologu?
Liječnici razumiju da i u roditeljima postoji određeni strah, kako će dijete reagirati na stomatologa, hoće li pregled boljeti i slično. Upravo zbog toga se trudimo da dijete prvi pregled doživi kao igru i da otklonimo strah od stomatologa.
mt_gallery

Print Friendly, PDF & Email

Jelovnik

Rujan u “Tintiliniću”

  Ovaj mjesec najmlađe jaslice obilježila je prilagodba na novi prostor, igračke, odgojiteljice, prijatelje u skupini te na ostale sudionike

Skip to content