01.12.-31.12.2021. „Božićna bajka“ kod najmlađih Tintilinića

Prosinac je mjesec kada sve aktivnosti imaju jednu posebnu emotivnu notu, a protkane su čarobnim, estetskim doživljajem. Kroz prilagođene aktivnosti, prožimaju se i razni blagdanski običaji, koje onda djeca kroz godine ponavljanja uče i usvajaju. Ove godine tijekom adventa, djeca naše skupine mogla su uživati i puno učiti kroz ponuđene sadržaje. Običaj „kićenja“ i estetskog uređenja bio je prvi korak. Naš prostor je zablistao novim sjajem bora, lampica i ostalih ukrasa, poštivajući estetske vrijednosti.

Kroz paljenje adventskih svijeća, djeca su spoznavala bit zajedništva, a sama spoznaja aktivnosti adventskog vjenčića i paljenje svijeća tek će svoju puninu i razumijevanje dostići kroz nekoliko godina.

Uskoro nam je stigao i Sveti Nikola koji nas je posjetio i u naše izrađene čizmice ostavio mali znak pažnje.

Od Grada smo dobili poklone za sve vrtićke skupine.

 

Za njim je stigla i sveta Lucija, iako nevidljiva, obilježena je sijanjem pšenice našim vrijednim ručicama.

Tih dana u našoj sobi čule su se i božićne pjesmice od kojih su djeca najviše zavoljela „Zvončiće“, „Četiri adventske svijeće“ i „Božić dolazi“, plešući zajedno.

S obzirom da u našem vrtiću djecu odgajamo za humanost od najranije dobi, a kako je ovo mjesec darivanja, organizirali smo malu humanitarnu akciju gdje nam je cilj bio osvijestiti djecu o postojanju različitosti među ljudima, razvijati toleranciju, suosjećanje i želju za pomaganjem drugima. Tako su djeca izradila čestitke koje su bile prodajnog karaktera na nivou našeg vrtića. Sav prihod išao je dječaku oboljelom od karcinoma.

Kroz likovno-kreativne aktivnosti „provukli“ smo običaj darivanja obitelji sitnicama. Tako su dječica izradila personalizirane čestitke za svoje roditelje (otisak dlana i stopala).Bojanje borića te njihovo ukrašavanje potaknulo je djecu na prepoznavanje i imenovanje boja.

Kako se Božić bližio uživali smo u fiktivnim igrama, npr. „Putovanje Božićnim vlakom“. Kroz ovakve aktivnosti djeca bogate rječnik, upoznaju nove pojmove i maštom potiču spoznajni i jezični razvoj. Uz izrađene adventske vijence i okićen bor, pokušavali smo dočarati toplo, obiteljsko ozračje. Tih se dana puno pričalo o članovima obitelji, njihovim imenima, osjećajima…što potiče osjećaj ljubavi, sreće, privrženost, sigurnosti koji su izrazito potrebni za dječji emocionalni razvoj.

Uočavamo promjene oko nas, blagdani su zimi, vani je hladno, nema lišća niti puno sunca…

Blagdani su iza nas, a Nova godina ispred nas…idemo zakoračiti u nju i vidjeti koja nas brojna iznenađenja čekaju…

Print Friendly, PDF & Email

Jelovnik

Rujan u “Tintiliniću”

  Ovaj mjesec najmlađe jaslice obilježila je prilagodba na novi prostor, igračke, odgojiteljice, prijatelje u skupini te na ostale sudionike

mt_gallery

Projekt ˝Zdravi zubi˝

Projekt “Zdravi zubi” započeli smo u rujnu predavanjem patronažne sestre o važnostima dentalne higijene. Djeca su u vrtić donijela svoje

Skip to content